Tarridas i Barri, Josep Maria

Sant Pol de Mar, 18 de novembre del 1903
Madrid, 1992

Pedagog musical, director coral i orquestral, i compositor.

 

INFORMACIONS BIOGRÀFIQUES

Josep Maria Tarridas i Barrí va néixer al carrer Nou, número 8, de Sant Pol de Mar el dia 18 de novembre de l’any 1903. Fill d’una família d’humils treballadors, els seus pares van adonar-se, quan encara era molt petit, de la seva afició a la música, ja que quan anaven per les fires sempre demanava un petit pianet de joguina.

El seu primer mestre de música fou Francesc Caselles en el seu mateix poble. Va aprendre solfeig i piano. Tenia 11 anys. Després, per motius laborals del seu pare, van haver de traslladar-se a Calella. El seu segon mestre, l’Acadèmia Salom. Piano, solfeig-teoria i violí. El tercer mestre, I’Institut Ardèvol de Barcelona. Harmonia i composició. El quart mestre, el gran compositor Amadeu Vives, que li va fer un curs gratuït, segurament durant l’estiu a Sant Pol de Mar. Li va donar consells i orientacions. Als quinze anys es pagava els estudis musicals tocant el piano en els cinemes i les sales de ball. Als setze anys ja tenia acadèmies de música. Una a Calella i l’altra a Malgrat, en les quals ensenyava solfeig, teoria, piano, violí, viola, violoncel i contrabaix, i a més, els típics instruments de la nostra cobla. Als disset anys va fundar la Cobla-Orquestra La Llevantina a Calella i n’era el director i primer tenora; al mateix temps va fundar a Malgrat l’Orfeó La Barretina. Ell també n’era el director. Als dinou anys ja havia compost 50 sardanes. Als vint-i-un anys estrena al Teatre Victòria de Barcelona, amb la companyia de Fernando Vallejo, l’opereta La Princesa Amaranta amb un gran èxit. Després va fer una altra opereta titulada Claudina, amb la companyia de Mario Beut, i va fer una important gira per tots els principals teatres del país.

Després va escriure diferents peces per a orquestra i finalment va dedicar-se a escriure ballables, entre els quals destaca per sobre de tots el pas-doble Islas Canarias, que va tenir un gran èxit a totes les sales de ball d’aquella època i a la ràdio. Avui dia, encara es toca després de 57 anys. Això passava al final de l’any 1935. En aquests anys va fundar una “Acadèmia de Música”, de la qual ell era el director. L’any 1933 es traslladà a Barcelona per ampliar les seves activitats artístiques. La seva producció és de més de 111 sardanes, diverses cançons, obres de concert i de piano i una infinitat de ballables clàssics i moderns. L’any 1937 fou director de la Banda Simfònica de la Creu Roja de Barcelona, amb la qual va fer infinitat de concerts en hospitals, presons, casernes, asils, etc., i molts festivals benèfics per tot Catalunya. Va dirigir bandes de concert i teatre líric. També va dirigir les orquestres simfòniques de les emissores Radio Barcelona i Radio Associació. Totes aquestes activitats li van permetre viure honestament durant tota la seva vida.1

1 ENS, n. 7, juliol 1994:8 In memoriam, Jaume Martí i Valls “Monteis

Dossier de Premsa. “2003, Any Tarridas”
Sant Pol de Mar – Barcelona, 23 d’octubre del 2003