1

Moreno i Morera, Modest


Ripoll, 5 d’abril del 1956

Organista, concertista d’orgue i pedagog musical

CURRÍCULUM DE
MODEST MORENO i MORERA

Organista titular de l’orgue barroc de l’Església de la Venerable Congregació dels Dolors de Vic, concertista d’orgue i pedagog, exerceix com a professor d’orgue, llenguatge musical i història de la música a l’Escola de Música-Conservatori de Música de Vic.  Va néixer a Ripoll el 5 d’abril de 1956. En l’arbre genealògic familiar d’aquest músic s’hi troben els cognoms de Cabezón i Jiménez, que provenen de les branques del compositor Antonio de Cabezón (1510-1566) i de l’escriptor Juan Ramón Jiménez (1881-1958) respectivament, per la part del seu pare, que era natural de Nestares de Cameros (La Rioja). Per la branca de la seva mare, natural de Ripoll, hi figura el músic Mn. Aleix Andreu i Salvat, xantre que fou de la catedral de la Seu d’Urgell i professor de música del seminari del mateix bisbat. En els inicis de la seva formació musical fou determinant la seva amistat amb el monjo de Montserrat P. Gregori M. Estrada i Gamissans, O.S.B. que l’encaminà cap a l’estudi de l’orgue. Alumne de Bernard Bailbé, Jordi Figueras, Montserrat Torrent, Rafael Subirachs i Ricart i Josep Baucells i Colom, realitzà els estudis superiors d’orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Ha seguit cursos d’especialització i anàlisi musical amb Cristina García Banegas, Daniélle Salvignol-Nisse, Marius Popp, David Brodbeck, Germán Romero, Robert Bailey, i amb la mateixa Montserrat Torrent. A la UNED es diplomà en Didàctica Musical.
Com a organista es prodiga, amb més de dos-cents concerts, arreu de Catalunya, València, La Rioja, Palència, País Basc, Balears i Canàries, França, Itàlia, Alemanya i Rússia. A Moscou fou distingit com el millor organista d’Espanya. La crítica internacional el considera una autoritat en la interpretació del repertori organístic de la Península Ibèrica. Compta amb un bon nombre d’enregistraments discogràfics (PDI, Tram, Ars Harmonica, Open Records, Audiovisuals de Sarrià i Edicions Albert Moraleda).
Per la seva reconeguda especialització en l’estudi i interpretació de la música antiga hispana, va ser invitat com a ponent i concertista en les 1as. Jornadas sobre el Arte de la Organería: construcción, conservación y restauración de Órganos en España, organitzades pel Ministeri de Cultura i l’Institut del Patrimoni Històric Espanyol.
Text facilitat per Modest Moreno i Morera