Bassal i Riera, Josep

Barcelona

Violoncel·lista

JOSEP BASSAL i RIERA

Nascut a Barcelona. Des de jove destaca guanyant el primer premi del  Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya l’any 1980. La crítica l’ha considerat com a un continuador de la millor tradició catalana del violoncel.

La seva activitat com a solista o en formacions de cambra l’ha portat a més de 25  països, actuant al Teatre Real i la Fundació Juan March de Madrid, al Palau de la Música de Barcelona, a l’Auditori Manuel de Falla de Granada, al Detroit Orquestra Hall, al Teatre Dante Alighieri de Ravena,a l’Acadèmia Espanyola de Roma, al Teatre Real de Caserta i al Conservatori de Música San Pietro a Majella de Nàpols, a la Fundació  “Reina Noor de Jordània”, al Teatre Pablo Tobón de Medellín, al festival “Viva Cello” de Suïssa, al Cello Fest 2004 i 2006 de Los Angeles, a la “Nixon Library” i al Merkin Hall de Nova York, etc.

Ha actuat como a solista amb orquestres com: Chursächsischen Philarmonie, Orquestra Nacional de Moldavia, Ureuk Symphony Orchestra, Orquestra de cambra de Brno, Simfònica de Podebrady, etc. Ha col·laborat amb artistes i grups com Radu Aldulescu, Teresa Berganza, Alfréd Holecek, Claudi Arimany, The Tritton Cello Ensemble, Brno Quartet, etc.

Els darrers anys  ha estat especialment interessat en recuperar el repertori per a violoncel de la península Ibèrica i ha fundat el grup “Arpegio Armónico” per a la difusió de l’esmentat repertori. Així mateix és membre fundador de l’associació “ Luigi Boccherini” de Madrid, i el 28 de maig del 2004 estrena, en temps moderns, una sonata de Boccherini, recentment descoberta.

Ha enregistrat per a les cases discogràfiques  Picap, XCP, Naxos i Columna Musica, així com  per a vàries cadenes de  ràdio i televisió com: Televisión Española, Radio Nacional, Catalunya Música, France Musique, Radio Televisione Italiana, Radio Vaticano, Hong Kong Radio, etc.

Els anys 2004, 2006, 2007 i 2010 imparteix “master classes” a la “California State University, Fullerton” i en diversos cursos a Alemanya i Grècia. El 1978  crea el Festival Internacional de Música de Begur que dirigeix durant mes de 20 anys. Des de 1998 organitza  amb gran èxit un cicle de concerts de gran qualitat a llocs emblemàtics de Barcelona. Josep Bassal és membre del “Consell de les Arts i de la Cultura” de l’Ajuntament de Girona.

Toca amb un violoncel napolità de finals del segle XVIII construït per Giuseppe e Antonio Gagliano.

Text i fotografia cedits per Josep Bassal i Riera.

image_pdfDescarregar PDF